Klatka schodowa

Moim zadaniem było zaaranżowanie klatki schodowej budynku wielorodzinnego w taki sposób, by swoim ciepłem i domowym charakterem zapraszała zarówno mieszkańców, jak i potencjalnych klientów. Jednocześnie powinna ona spełniać założenia o ekskluzywności całego osiedla. Inwestorowi zależało również na nawiązaniu do lokalizacji, w jakiej znajduje się budynek, czyli pięknego zakola Wisły nieopodal toruńskiej starówki. Wypadkową oczekiwań dewelopera oraz mojego smaku była aranżacja tej przestrzeni tak, by dominował w niej bardzo ciemny kolor ścian nadający wnętrzu luksusowy charakter.

Aby odnieść się do otoczenia Wisły wybrałam nasycony grafit lekko przełamany kolorem indygo. W związku z tym, że powierzchnie poziome poprzez silne odbijanie światła mają ogromny wpływ na wrażenie jasności w pomieszczeniu, na podłogi zaproponowałam jasne szarobeżowe płytki gresowe w eleganckim formacie 60×120, przypominające w swojej strukturze surowy beton – dzięki temu są one łatwe w utrzymaniu czystości, a jednocześnie piękne. Do grafitowych ścian i jasnej wyważonej podłogi dodałam jeszcze jeden kontrast – drewnianą okleinę o bardzo wyraźnych słojach i ciepłej barwie. Występuje ona jako panel na ścianach wiatrołapu, wejścia do klatki oraz wokół ościeżnic. Te trzy dominujące elementy wzbogacone o finezyjną balustradę, odpowiedni dobór oświetlenia oraz fotografii czy luster zbudowały estetyczną przestrzeń spełniającą swoją funkcję.